Cara memegang benang

Teks; Dalila Yusof
Bismillahirahmanirahim...

Mula-mula, kita perlu belajar membuat slip knot,
1. Kita perlu buat satu loop dengan menyilangkan benang.


Anda mempunyai homestay, iklankan bersama kami, klik di kelebihan pengiklanan homestay bersama ABDR untuk maklumat lebih lanjut.  2. Angkat loop dan letakkan di atas tali benang yang datangnya daripada gulungan benang, bukan yang hujung benang.

3. Tarik tali benang yang berada di tengah-tengah loop.
Kelas asas blog & Fanpage serta beriklan di Instagram secara offline kini dibuka untuk bulan Jun. Terbuka khusus untuk surirumah dan sesiapa sahaja yang mahu menjana pendapatan dari rumah. Untuk maklumat lebih lanjut sila klik di sini. 


Tarik sehinggalah membentuk satu loop dan knot. ( tarik loop dengan tangan kanan, tarik bahagian bawah benang dengan tangan kiri serentak) 

6. Letakkan jarum kait ke dalam loop.
7. Tarik sehingga  slip knot menjadi kukuh pada bahagian shaft.Apa kata protege ABDR mengenai kelas asas blog. 

Cara memegang benang dengan tangan. 


Cara memegang benang bergantung kepada keselesaan kita. Perlu ingat, benang tidak boleh dipegang terlalu kuat. Benang perlulah mudah bergerak melalui jari kita tapi kita masih mengawal ketegangan benang. 


Credit:tothemoonandbackblog

  • Kita akan memegang benang pada tangan yang kiri, jarum pula dipegang pada tangan kanan. 
  • Dengan tapak tangan kiri menghadap kita, hujung benang yang daripada gulungan benang berada di belakang jari kelengking, di atas jari manis dan jari tengah dan di atas  jari telunjuk. 
  • Jari kelingking dan jari manis akan menggenggam benang  ke  dalam tapak tangan. 
  • Proses mengait akan menggunakan tali benang daripada jari telunjuk kemudian akan bertemu dengan slip knot pada jarum kait. 
  • Gunakan jari telunjuk dan ibu jari untuk memegang benang yang tergantung di bawah slip knot. 
  • Kali pertama memang rasa kurang selesa. Jawapannya kita perlu biasa-biasakan sampai sudah terbiasa baru selesa. Pendek kata perlu sentiasa berlatih mengait, gunakan paten-paten yang mudah dan ringkas seperti bunga ya. 
Rujukan: 
http://tothemoonandbackblog.net/2015/01/how-to-hold-the-hook-and-yarn.html


Kalau tak faham boleh tanya ya. jangan segan-segan. Ulasan