Kait brooch bunga ros

Teks: Dalila Yusof
Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, sudah memasuki pertengahan bulan 2, tak lama lagi nak menyambut puasa. Pengalaman lalu, jadikan pengajaran, tak sempat nak kait cekak, beg dan jahit baju raya. Bulan puasa sebenarnya lagi sibuk, jadi kita mulakan projek raya sediki demi sedikit. Nanti puasa taklah terlalu tertekan lagi dengan ibadat puasa, nak buat kuih raya lagi.

Sejak semalam lagi saya sudah mula mengait brooch raya, almaklumlah zaman gawat ni kenalah banyakkan buat sendiri, supaya jimat dan cermat. Anak-anak pun ramai, nak membeli tak mampu. Jadi saya banyak buat sendiri sahaja aksesori anak dengan menggunakan  kemahiran mengait dan jahit. Anak saya semuanya perempuan, aksesori haruslah banyak. Barulah nampak manis si anak dara.


Nota bunga rose kait ini ilham daripada fiberfluxblog untuk subang telinga sebenarnya tapi saya buat untuk 'brooch'. Boleh juga kalau nak buat untuk  klip rambut anak-anak. Senang sahaja, sangat sesuai

Bahan yang diperlukan:  • 2 warna Benang lebihan projek (hijau dan maroon). 
  • Jarum tulip no. 2
  • Gunting
  • Jarum jahit. 

Cara-caranya: 

a) Bahagian bunga

1. Dengan menggunakan warna maroon, mulakan mengait 6 chain (tali air). 

2. Kaitkan 1dc pada chain ke 2, kemudian kaitkan 1 dc pada chain yang sama. Kaitkan 3 dc pada  setiap chain dan hingga chain yang terakhir. Matikan benang.

b) Bahagian daun

1. Mulakan dengan mengait ch 4 dan sambungkan pada chain yang terakhir dengan  slipstitch untuk membentuk satu bulatan.

2. Kaitkan (6 dc, 4 sc, 1 tr, 4 sc) di tengah bulatan. 

3. Sambungkan dengan slip stitch pada akhir kaitan dan matikan benang, 


c) 
Cara cantuman bunga dan daun. 

Gulungkan bunga  dan jahit bunga di bahagian bawahnya. Letakkan bunga di atas daun dan jahit sekali. Sudah siap boleh jahit atau gamkan pada brooch atau klip rambut ikut kreativiti anda. Sudah siap bolehlah suruh model bergaya dengan comelnya.


Promosi ebook bulan Feb ini.
Ulasan